29 comments

 1. Tahniah ‘team’ Malaysia yang mewujudkan web 9MDXC. Semoga berjaya, 73 de 9W2VGR. Kangar, Perlis. Paka-paka.

    1. Maaf, Om. Terdapat beberapa kesulitan oleh operator dari beberapa Stesen CQ Merdeka. Pihak 9MDXC sudah meminta mereka untuk ‘on air’ sekerap yang mungkin bagi memboleh stesen DX untuk log dengan mereka.

     73, 9MDXC.

 2. Tahniah di atas kejayaan membangunkan sistem ini untuk kemudahan program dan perkembangan radio amatur di Malaysia. Syabas, 73. De 9M4CPS.

 3. Tahniah 9MDXC. Satu usaha yang bagus. Cadangan saya, boleh ditambah dwibahasa atau sediakan tambahan plugin google translate untuk memudahkan rakan dari luar negara. de 9W2JMW.

  1. Terima kasih atas cadangan anda. Pihak kami akan menyediakan ruang khas berbahasa Inggeris bagi setiap artikel dan bahagian yang terdapat dalam halaman 9MDXC bagi memudahkan rakan-rakan dari luar negara. Namun ianya adalah secara berperingkat dan mengambil masa.

  1. Terima kasih kerana menghubungi pihak 9MDXC. Pertamanya, maaf Om kerana terdapat masalah dengan sistem. QSL Card belum boleh lagi dimuat turun. Sila cuba semula pada 13/12/2017 apabila semua sistem sudah dibaik pulih.

 4. Tahniah kepada ‘team’ Malaysia yang mewujudkan web 9MDXC. Semoga berjaya dan akan lebih maju.

  73, de 9W2EYR.
  Balik Pulau, Pulau Pinang.

 5. Merdeka and dirgahayu The 61th Malaysia Independence Day, Special Event Call Sign. Malaysia berjaya

  1. Pihak 9MDXC sudah menyemak ‘callsign’ anda. Cumanya, anda masih belum mencapai tahap minimum untuk mendapat sijil. Sila cuba lagi di CQ Merdeka ke-63. Terima kasih atas penyertaan.

 6. Salam sejahtera, MYDX kali pertama akan diadakan. Saya mempunyai soalan mengenai RST, memandangkan terdapat 2 RST yang pihak MYDX perlukan iaitu:

  1. RST + Nombor
  2. RST + Umur

  Mana satu perlu diguna pakai semasa ‘contest’ nanti? Saya mempunyai ‘screenshot’ syarat yang MYDX sediakan.

  73 de V85ACR.

  1. Pertamanya terima kasih kerana bertanya. MYDX hanya perlu pertukaran RST + Umur. Sila rujuk semula peraturan yang telah ditetapkan oleh 9MDXC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *